Deskundigenoordeel / toetsing re-integratie inspanningen WvP
Het UWV heeft te maken met een grote toename van het aantal aanvragen voor een deskundigenoordeel. Het UWV heeft besloten om tijdelijk geen tussentijds oordeel meer te geven over de geleverde inspanningen. De vraag aan het UWV zou moeten zijn: 'doen wij voldoende aan re-integratie inspanningen'? Een dergelijke toetsing leveren wij als alternatief voor het UWV. Wij bieden u een oplossing door een onafhankelijk oordeel te geven en ook adviezen. U ontvang een medisch - arbeidsdeskundig rapport die u ter onderbouwing kan toevoegen aan het re-integratie dossier.
Procedure
Wij nemen contact op met de werknemer nadat de werkgever een aanvraag heeft gedaan en leggen uit wat het traject bij Verzuim Expertise Centrum inhoudt. Wij verzoeken betrokkene om een toestemmingsformulier in te vullen waarmee hij/zij akkoord gaat met het verwerken van zijn/haar persoonsgegevens en het delen van medische informatie met de arbodienst of bedrijfsarts/behandelend artsen, eventuele medisch specialist(en) en indien nodig het UWV.
Een van de stappen in het onderzoekstraject is een (telefonisch) gesprek met onze arts, die een verzekeringsgeneeskundig onderzoek uitvoert en de plausibiliteit van de reeds eerder vastgestelde belastbaarheid toetst. Hierbij worden de medische situatie, de reeds verrichte of lopende onderzoeken/behandelingen en de eventuele arbeidsgerelateerde factoren besproken.
Op basis van alle onderzoeksinformatie stelt de arts de belastbaarheid van de werknemer vast, de eventuele behoefte aan een behandeling en de verwachting van de medische beperkingen. Dit doet hij of zij volgens de medische en verzekeringsgeneeskundige richtlijnen die ook door het UWV worden gebruikt.
De medisch adviseur stelt een medische rapportage op. Deze rapportage bevat onze onderzoeksbevindingen en adviezen. Daarnaast maken wij een beknopte conclusiebrief en een belastbaarheidsprofiel (FML) die met instemming van de werknemer worden verstrekt aan de arbeidsdeskundige als uitgangspunt voor zijn/haar onderzoek.
Vervolgens neemt de arbeidsdeskundige deze niet medische gegevens op in het rapport en geeft een onafhankelijk oordeel over het dossier.
Vraag hieronder een deskundigenoordeel aan: