Arbeidsdeskundig onderzoek, wat is dat?
Een arbeidsdeskundig onderzoek is een belangrijke stap als een werknemer lang ziek is of als er geen duidelijk herstelperspectief is. Verzuim Expertise Centrum ondersteunt werkgevers hierbij. Dit geeft een onafhankelijk oordeel over de mogelijkheden van de werknemer om terug te keren naar de eigen functie. Door middel van gesprekken met een arbeidsdeskundige wordt vastgesteld of de werknemer het werk kan oppakken.
Als de werknemer het werk kan oppakken, dan onderzoeken we of dit bij de eigen werkgever kan, eventueel door het werk aan te passen, of dat we moeten zoeken naar ander passend werk bij een andere werkgever.
Lange wachttijden in zo’n situatie zijn voor niemand prettig, daarom levert Verzuim Expertise Centrum het arbeidsdeskundig rapport binnen vijf werkdagen.
Wanneer een arbeidsdeskundig onderzoek starten?
Het onderzoek kan gestart worden als een werknemer ziek of arbeidsongeschikt is geworden. Doorgaans start een dergelijk onderzoek wanneer er sprake is van blijvende beperkingen door ziekte.
Een AD-onderzoek is een belangrijk onderdeel van de re-integratie. Als de werkgever het niet op tijd laat doen, kan het UWV een loonsanctie opleggen. Daarom moet het onderzoek plaatsvinden voordat het eerste ziektejaar voorbij is (tussen week 42 en 52).
Een AD-onderzoek is ook wettelijk verplicht. Volgens de Wet Verbetering Poortwachter moet de werkgever een arbeidsdeskundige inschakelen om de mogelijkheden van de werknemer te beoordelen. Het UWV kijkt of het onderzoek is gedaan bij de beoordeling van de WIA-aanvraag.
Hoe werkt een arbeidsdeskundig onderzoek?
Een arbeidsdeskundig onderzoek helpt u om te bepalen wat de mogelijkheden zijn voor uw werknemer om te werken. U krijgt antwoord op vragen als:
- Wat kan uw werknemer nog wel en niet doen?
- Kan uw werknemer terugkeren naar zijn of haar eigen functie?
- Zijn er aanpassingen nodig in het werk of de werkplek?
- Zijn er andere functies binnen uw bedrijf die geschikt zijn voor uw werknemer?
- Moet u op zoek gaan naar een andere werkgever voor uw werknemer (re-integratie tweede spoor)?
De registerarbeidsdeskundige voert een gesprek met u en uw werknemer. Hij verzamelt informatie over de situatie van uw werknemer - onder andere via de bedrijfsarts - en over uw bedrijf of organisatie. Op basis daarvan bepaalt hij of uw werknemer kan terugkeren naar zijn of haar eigen functie. Zo niet, dan kijkt hij of er een andere passende functie is binnen uw bedrijf (re-integratie spoor 1) of dat u samen met uw werknemer moet zoeken naar een andere werkgever (re-integratie spoor 2). Hij houdt rekening met de belastbaarheid, ervaring, opleiding en kansen van uw werknemer op de arbeidsmarkt.
Verzuim Expertise Centrum zorgt voor een vlotte en vakkundige verwerking.
Binnen vijf werkdagen na de opdrachtbevestiging plannen we de interviews in;
Binnen vijf werkdagen na de uitvoering leveren we het conceptverslag op;
Een arbeidsdeskundig verslag dat helder en duidelijk is, en voldoet aan de eisen van het UWV!